Hooikoorts en voeding

Print

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts ben je overgevoelig voor pollen of stuifmeel. Het is een seizoensgebonden aandoening. De benaming hooikoorts is verwarrend, omdat de aandoening niets met hooi te maken heeft en er vrijwel nooit sprake is van koorts.
Mensen met hooikoorts hebben vaak ook een voedselallergie. Dat komt omdat de stoffen die de allergische reactie veroorzaken bij pollen en stuifmeel, sterk lijken op bepaalde eiwitten in voeding. Het lichaam heeft dan moeite om ze van elkaar te onderscheiden. In zulke gevallen spreek je van een kruisallergie.

Wat zijn de verschijnselen?

Als je hooikoorts hebt, kun je in het hooikoortseizoen last krijgen van:

  • jeukende, rode en tranende ogen
  • niesbuien
  • een verstopte neus
  • jeukende oren en keel en (daardoor) stemklachten
  • een ‘vol hoofd’ of hoofdpijn door verstopte bijholtes
  • eczeem
  • een lusteloos en vermoeid gevoel
  • ophoesten van slijm
  • piepen en kortademigheid

Bij een kruisallergie kun je een allergische reactie krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je krijgt dan klachten zoals:

  • Tinteling en irritatie van de mond, keel en ogen
  • Opgezwollen lippen en tong
  • Jeukende, tranende ogen
  • Niesbuien
  • Galbulten
  • Astma
  • Anafylactische shock

De rol van voeding bij hooikoorts

Kruisallergieën komen veel voor. 70 % van de voedselallergieën is in verband te brengen met pollen. Omgekeerd heeft 62 % van de mensen met een berkenpollenallergie ook een voedselallergie.

Er bestaan allerlei verschillende soorten kruisallergieën. Voorbeelden zijn:

  • Een berkenpollenallergie en een allergie voor appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot, amandel, pinda, tomaat, braam, kokosnoot en framboos.
  • Een allergie voor bijvoet en een allergie voor selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd, kiwi, appel, anijs, dille en komijn.
  • Een graspollenallergie en een allergie voor met aardappel, tomaat, tarwe, pinda, kiwi en peulvruchten.

Een allergie kun je helaas niet voorkomen. Je kunt wel preventieve maatregelen nemen, bijvoorbeeld door contact met pollen zo veel mogelijk te vermijden, en het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent niet meer te eten. Ook stoppen met roken kan allergische reacties helpen voorkomen.

Daarnaast bestaan er een aantal trucs om producten waar je allergisch voor bent toch te kunnen eten. Zo kun je bij een berkenpollen- en appelallergie toch een appel eten door de appel ongeveer 30 seconden in de magnetron te verwarmen. Hierdoor maak je de eiwitten (allergenen) stuk.

Wat kan de diëtist betekenen?

Als je hooikoorts hebt, en klachten hebt die op een voedselallergie kunnen wijzen, kan het zinvol zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Een diëtist kan je hier persoonlijk bij adviseren.

Een diëtist kan je helpen om erachter te komen voor welke voedingsmiddelen je precies allergisch bent. Dit kan bijvoorbeeld met een voedseldagboekje of met een eliminatie-provocatietest. Bij deze test stop je een periode volledig met het verdachte voedingsmiddel, waarna je het weer langzaam inbouwt om het effect te beoordelen.

Daarnaast geeft de diëtist je tal van tips hoe je het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent kunt vermijden, en toch volwaardig kunt blijven eten.

Wanneer contact opnemen?

  • Heb je hooikoorts en mogelijk een voedselallergie?
  • Wil je weten welke voedingsmiddelen je (niet) verdraagt?
  • Vind je het moeilijk om een bepaald voedingsmiddel te vermijden?
  • Wil je hulp bij het interpreteren van de uitslag van een allergietest?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt het met hooikoorts goed mogelijk om de klachten die zijn veroorzaakt door een kruisallergie onder controle te houden.

Handige apps

Pollennieuws

Links

Stichting Voedselallergie
Allergieplein 
Voedingscentrum
Hooikoorts.info