Kanker

PrintVerstuur per e-mail

Wat is kanker?

Kanker ontstaat door een overmatige of ontregelde celdeling. Celdeling is nodig om lichaamscellen die oud, beschadigd of afgestorven zijn te vervangen. Tijdens de celdeling kan er iets misgaan. Er ontstaat dan een abnormale cel. Wanneer deze cel zich in een ongeremd tempo verder gaat delen kan er een groep van ‘verkeerde’ lichaamscellen ontstaan die een zwelling of een knobbel vormen. Dit wordt een tumor genoemd. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. De kwaadaardige tumoren (carcinomen) kunnen zich in het lichaam uitzaaien.

De rol van voeding bij kanker

Voeding kan een rol spelen bij de preventie van kanker en tijdens en na de behandeling.

Voeding bij preventie

Kanker is niet te voorkomen, maar met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht is het risico met een derde te verlagen.

Waar kun je op letten?

 • Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdrank, vruchtensap en energiedrank. Drink liever water, koffie en thee zonder suiker.
 • Vermijd gemaksvoedsel. Dit zijn producten die veel calorieën, suikers en vetten bevatten en weinig vezels, vitamines en mineralen. Voorbeelden zijn koek, snoep, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Neem als tussendoortje liever groente en fruit.
 • Eet voldoende groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Deze beschermen tegen mond-, maag-, en darmkanker.
 • Eet per week niet meer dan 500 gram rood of bewerkt vlees, zoals biefstuk, rosbief en worstsoorten. Deze kunnen het risico op darmkanker verhogen.
 • Drink niet te veel alcohol: maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en maximaal 2 glazen per dag voor mannen. Doe dit ook liever niet dagelijks. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol kan het risico op onder andere mond- en borstkanker verhogen.
 • Voeg geen zout toe aan de warme maaltijd en beperk het gebruik van zoutrijke producten zoals kant-en-klaarmaaltijden. Zout kan het risico op maagkanker verhogen.
 • Streef naar een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht kan het risico op met name dikke darmkanker en borstkanker verhogen.
 • Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Beweging kan helpen tegen bijvoorbeeld darm- en borstkanker.

Meer tips vind je bij Gezonde basis.

Voeding tijdens de behandeling

Een tumor vraagt veel van het lichaam. Daardoor kan het zijn dat je afvalt. Een diëtist kan helpen om je voedingstoestand te verbeteren, zodat je in goede conditie de behandeling in kunt gaan.

Bij een behandeling met medicatie, chemotherapie of een operatie kan je eetlust verminderen. Je smaak kan veranderen waardoor je soms ook afvalt. De diëtist kan samen met jou bekijken welke voeding je verdraagt en of de gewone voeding eventueel moet worden aangevuld met drinkvoeding.

Voeding na de behandeling

Wanneer je behandeld bent aan kanker, dan is het meestal afdoende om in je voeding dezelfde richtlijnen aan te houden die gelden voor de preventie van kanker. Dit zijn richtlijnen voor een gezonde voeding met extra aandacht voor producten die de kans op kanker verlagen. 

Ben je door de behandeling sterk afgevallen, dan kan het zijn dat je een energieverrijkt dieet nodig hebt. Wanneer je juist bent aangekomen, dan zal een energiearm dieet worden voorgeschreven. 

Wanneer je bent geopereerd in het maag-darmkanaal, dan kan het voorkomen dat je klachten krijgt die het eten bemoeilijken. In dat geval bekijkt de diëtist samen met jou hoe een aangepast dieet de klachten kan verminderen.

Wat kan de diëtist betekenen?

De diëtist kan je helpen bij het samenstellen van het beste eetpatroon, of je nu extra risico loopt op kanker, midden in de behandeling zit of van een behandeling aan het herstellen bent.

Wanneer het erom gaat kanker te (helpen) voorkomen, dan zal de begeleiding vooral gericht zijn op een gezonde basisvoeding met extra aandacht voor producten die bij het ontstaan van kanker een rol spelen.

Tijdens de behandeling gaat het er vooral om dat je in goede conditie blijft, en voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Na de behandeling zal de diëtist samen met jou een gezond eetpatroon opstellen, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke veranderingen in je gewicht of eventuele klachten die je aan de behandeling hebt overgehouden.

Wanneer contact opnemen?

 • Wil je advies over gezonde voeding om kanker te helpen voorkomen?
 • Word je behandeld aan kanker? Of ben je aan het herstellen van de behandeling?
 • Heb je een verminderde eetlust?
 • Ben je afgevallen of juist aangekomen?
 • Heb je door de behandeling klachten aan het maag-darmkanaal?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We zetten ons graag in voor een verantwoord voedingsadvies om kanker zo veel mogelijk het hoofd te bieden.

Links

Wereld Kanker Onderzoek Fonds
KWF Kankerbestrijding
Voedingscentrum
Rondom Kanker - Stichting Diagnose Kanker
Kanker en voeding