Ziekte van Crohn

Print

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking in het maag-darmkanaal. De ontstekingen kunnen overal voorkomen: van de mond tot aan de anus. Vaak beperken ze zich echter tot het darmkanaal, waarbij steeds gedeeltes van de darmwand ontstoken zijn.

De ziekte van Crohn ontstaat meestal tussen je vijftiende en je dertigste en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waardoor de ziekte precies ontstaat, is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol: erfelijkheid, voeding, roken en de soort bacteriën in de darm.

Bij de ziekte van Crohn wisselen twee fases elkaar af. In de remissiefase zijn de klachten minder dan in de exacerbatiefase, wanneer de ontstekingen opvlammen.

Wat zijn de verschijnselen?

De ontstekingen kunnen verschillende klachten veroorzaken, zoals:

  • Diarree (soms vermengd met bloed of slijm)
  • Buikpijn
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Pijnlijke, gezwollen gewrichten

Niet iedereen heeft last van al deze klachten.

Door de ontstekingen in de darm kunnen vitamines en mineralen minder goed opgenomen worden. Hierdoor kan op lange termijn botontkalking ontstaan. Daarnaast hebben sommige mensen last van een lactose-intolerantie.

De rol van voeding bij de ziekte van Crohn

Remissiefase

Tijdens een remissiefase is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en eventuele tekorten die zijn ontstaan tijdens een exacerbatiefase aan te vullen. Door middel van een bloedonderzoek kun je zien of je een tekort aan een bepaalde voedingsstof hebt. Een arts zal indien nodig extra vitamines of mineralen voorschrijven.

Exacerbatiefase

Tijdens een exacerbatiefase kan het zijn dat je extra voedingsstoffen nodig hebt. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontstekingen. Een exacerbatie vraagt veel energie van het lichaam, waardoor er vaak een energie- en eiwitrijk dieet nodig is.

Een volwaardige en gevarieerde voeding kan helpen om de klachten van de ontstekingen te verminderen. Het is belangrijk om het risico op tekorten zo veel mogelijk op te vangen. Dit kun je doen door bepaalde producten in grotere hoeveelheden te eten of eventueel vitaminepreparaten te slikken. Bij sommige medicatie heb je bijvoorbeeld extra calcium en vitamine D nodig. Calcium komt met name voor in zuivelproducten, en vitamine D in halvarine, margarine, vette vis en eieren.

Het kan voorkomen dat je geen vast voedsel kunt verdragen. In dat geval kun je drinkvoeding gebruiken. De arts of diëtist zal je hierin adviseren.

Waar kun je verder op letten?

  • Zorg voor regelmaat in je voedingspatroon: 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag.
  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
  • Gebruik minimaal 500 milliliter melkproducten per dag.
  • Eet 2 keer per week vis, waarvan minimaal 1 keer per week vette vis (zoals zalm, haring of makreel).

Wat kan de diëtist betekenen?

Wanneer je door de ontstekingen of eventueel medicijngebruik minder eetlust hebt, kan de diëtist je helpen om op een gezond lichaamsgewicht te blijven en alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Samen met jou ontwikkelt de diëtist een voedingspatroon dat bij je past en waarmee je voldoende energie, vitamines en mineralen binnenkrijgt om de kans op ontstekingen te verminderen.

Wanneer contact opnemen?

  • Heb je de ziekte van Crohn?
  • Heb je weinig eetlust?
  • Verlies je ongewenst gewicht?
  • Heb je een eenzijdig voedingspatroon?
  • Vermoed je dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen?
  • Heb je een lactose-intolerantie?
  • Blijven de darmklachten aanhouden?
  • Merk je veranderingen in de ontlasting?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. De diëtist kijkt dan samen met jou hoe je de klachten zo veel mogelijk kunt beperken en je (weer) gezond en veilig kunt eten.

Links

Crohn en Colitis Ulcerose Vereniging Nederland
Maag Lever Darmstichting
De ziekte van Crohn