Dumpingsyndroom

PrintVerstuur per e-mail

Wat is het dumpingsyndroom?

Het dumpingsynroom is een te snelle maagontlediging. Het eten blijft maar kort in de maag en komt te snel terecht in de dunne darm. Deze aandoening ontstaat bijna altijd na een operatie, waarbij (een deel van) de maag is verwijderd.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij het dumpingsyndroom komen twee soorten klachten voor: vroege dumpingklachten en late dumpingklachten.

Vroege dumpingklachten ontstaan een half uur na de maaltijd. Je krijgt last van een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn of krampen en een daling van de bloeddruk. Door de daling van de bloeddruk kun je last krijgen van duizeligheid, sufheid en hartkloppingen.

Wat er bij vroege dumpingklachten gebeurt, is dat het voedsel in te grote brokken in de dunne darm terechtkomt. De maag maalt het voedsel niet goed fijn of de sluitspier werkt niet goed. In de dunne darm trekt het voedsel veel vocht uit de omliggende bloedvaten.

De late dumpingklachten ontstaan wat later (1 tot 1,5 uur) na de maaltijd. Het kan dan gaan om zweten, trillen, een slap gevoel verwardheid en een hongergevoel.

Bij late dumpingklachten is de dunne darm nog niet klaar voor de voedselresten. Het eten komt veel te snel aan in de dunne darm. Hierdoor komen suikers te snel in de bloedbaan en de productie van insuline, die ervoor moet zorgen dat de suiker uit het bloed in de omliggende weefsels wordt opgenomen, raakt verstoord. Ook als de suikerspiegel in de bloedbaan alweer laag is, wordt er nog steeds insuline geproduceerd. Hierdoor ontstaat er in de bloedbaan een suikertekort. Klachten die ontstaan zijn te vergelijken met hypoglycemie.

De rol van voeding bij het dumpingsyndroom

Bij de behandeling van het dumpingsyndroom wordt altijd eerst gekeken naar de voeding. Klachten ontwikkelen zich namelijk alleen na het eten of drinken. Door op de voeding te letten kun je klachten verminderen of zelfs voorkomen.

Waar kun je op letten?

 • Gebruik kleine maaltijden, verspreid over de dag.
 • Eet rustig en kauw het voedsel goed.
 • Ga een half uur liggen na de maaltijd.
 • Drink niet tijdens de maaltijd. Door vocht komt voedsel nog sneller in de dunne darm terecht.
 • Vermijd frisdrank, limonade of vruchtensap. Deze worden in de darmen extra snel opgenomen.
 • Als je drinkt, doe dat half achteroverliggend. Dat kan de klachten verminderen.
 • Eet geen maaltijden die rijk zijn aan koolhydraten zoals een schaaltje yoghurt met cornflakes en fruit. Veel mensen verdragen deze slecht. 
 • Pas op met zuivel. Zuivelproducten kunnen dumpingklachten veroorzaken of verergeren. Neem kleine hoeveelheden om het effect te testen. Zorg wel dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 3 glazen zuivel per dag binnenkrijgt. Meestal worden zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt beter verdragen.

Soms is er extra aanvulling nodig van bepaalde vitamines of mineralen, zoals vitamine A, D, B12 en foliumzuur, calcium en ijzer. Ook kunnen er producten worden voorgeschreven die de maagontleding en doorgang door de dunne darm vertragen. Neem hiervoor contact op met de huisarts of diëtist.

Wat kan de diëtist betekenen?

Een diëtist kan advies geven over voedingsmiddelen die de dumpingklachten verminderen. Iedereen reageert anders op voeding: de een verdraagt alles, de ander kan slecht tegen melkproducten of koolhydraatrijk voedsel. Samen met een diëtist kun je nagaan welke producten voor jou geschikt zijn.

Wanneer je door de dumpingklachten moeite hebt met eten en drinken, kan een diëtist tips geven om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Samen met jou kan ze een persoonlijk dagmenu opstellen. Zo kun je ondervoeding, gewichtsverlies en angst voor eten helpen voorkomen.

Wanneer contact opnemen?

 • Heb je het dumpingsyndroom?
 • Onderga je binnenkort een operatie waarbij het risico op een dumpingsyndroom aanwezig is?
 • Val je ongewenst af?
 • Heb je een eentonige voeding en weinig eetlust?
 • Heb je last van diarree, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of andere klachten?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om de voeding te verbeteren en daarmee de dumpingklachten te verminderen.

Links

Maag Lever Darm Stichting