Hoge bloeddruk

Print

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk (hypertensie) betekent een hoge druk in de slagaderen. Er is sprake van een hoge bloeddruk als de bovendruk 140 of hoger is, of als de onderdruk 90 of hoger is. De bloeddruk schommelt gedurende de dag, meerdere metingen bij de huisarts zijn nodig om de bloeddruk goed te kunnen beoordelen. Een hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Wat zijn de verschijnselen?

De meeste mensen merken niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. In principe voel je er namelijk niets van. Alleen als de bloeddruk bijzonder hoog is kan dit in sommige gevallen klachten geven, zoals:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Problemen met zien
  • Kortademigheid
  • Gejaagd gevoel

De rol van voeding bij een hoge bloeddruk

Met de juiste voeding is de bloeddruk vaak goed te verbeteren. Hoe groot het effect precies is, is moeilijk te zeggen, omdat ook genetische aanleg een rol speelt.

Waar kun je in de voeding op letten?

  • Heb je overgewicht, probeer dan af te vallen
  • Gebruik minder zout
  • Drink niet meer dan een à twee glazen alcohol per dag, en liever niet dagelijks
  • Gebruik producten die rijk zijn aan kalium (aardappelen, groente), magnesium (granen, noten) en calcium (zuivelproducten)
  • Wees voorzichtig met glycyrrhizine (drop)

Naast gezonde voeding helpen ook dagelijkse ontspanning, voldoende beweging en stoppen met roken de bloeddruk te verlagen. Wie al een gezonde bloeddruk heeft, helpt met deze maatregelen een hoge bloeddruk te voorkomen.

Blijft de bloeddruk ondanks alle aanpassingen te hoog, dan kan een arts medicijnen voorschrijven.

Wat kan een diëtist betekenen?

Een diëtist kan handreikingen geven hoe je lekkere maaltijden kunt bereiden zonder zout, en begeleidt – indien nodig – bij het afvallen. Veel mensen denken weinig zout te eten, maar maar veel voedingsmiddelen bevatten al van nature zout. Een diëtist helpt je dit ‘verborgen’ zout te herkennen. Ten slotte kan een diëtist advies geven om meer kalium, magnesium en calcium binnen te krijgen.

Wanneer contact opnemen?

  • Heb je (aanleg voor) een hoge bloeddruk? Of komt het in de familie voor?
  • Gebruik je medicijnen voor de bloeddruk? (Ook als je bloeddruk daarmee onder controle is)

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om je voeding te verbeteren en daarmee de bloeddruk (beter) in de hand te houden.

Links

Hartstichting
Voedingscentrum

Bel mij terug