Er zijn verschillende soorten hartaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan aangeboren hartafwijkingen, hartfalen, een hartinfarct of hartritmestoornissen.
Op deze pagina vind je voedingsadviezen die met name van toepassing zijn bij hartfalen. Bij hartfalen is het hart niet goed in staat om voldoende bloed door het lichaam te pompen.
Bij hartaandoeningen kunnen verschillende symptomen optreden zoals een hoge bloeddruk en aderverkalking. Ook kun je in een shocktoestand raken. Bij hartfalen kan het zijn dat je vocht vasthoudt in bijvoorbeeld de handen, benen of buikholte. Daarnaast kan er sprake zijn van een langdurig gebrek aan eetlust of benauwdheid.
Een gezonde voeding is erg belangrijk om het hart in goede conditie te houden. Daarnaast kan het een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte helpen tegengaan, wat het hart ook weer ten goede komt.
Waar kun je zoal op letten?
Begin met het minderen van verzadigd vet. Er zijn twee soorten vet: het een is goed voor het cholesterolgehalte, het ander juist niet. Een handig ezelsbruggetje is:
Onverzadigd vet = OK Verhoogt het ‘goede’ cholesterolgehalte in het bloed. |
Verzadigd vet = Verkeerd Verhoogt het ‘slechte’ cholesterolgehalte in het bloed. |
Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer onverzadigd vet binnenkrijgt? Bijvoorbeeld door vaker vis te eten en gebruik te maken van vloeibare bak- en braadproducten. Let er wel op dat ook producten met onverzadigde vetten nog steeds heel calorierijk zijn. Eet deze dus niet in onbeperkte mate.
Verzadigd vet kun je beperken door minder vette vlees(waren), harde vetten, volle melkproducten en volvette kazen te eten.
Vezels vind je vooral in groente, fruit en volkorenproducten. Ze zorgen ervoor dat er minder cholesterol in je bloed wordt opgenomen, en helpen het cholesterolgehalte dus op peil te houden. Je hebt per dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit nodig.
Wanneer er sprake is van hartfalen, krijg je vaak het advies minder te drinken. Afhankelijk van de mate van hartfalen, wordt bepaald hoeveel vocht je maximaal binnen mag krijgen. Raadpleeg voor meer informatie je (huis)arts.
Bij hartfalen wordt ook geadviseerd om minder zout te gebruiken (natriumbeperking). Hoeveel zout je maximaal binnen mag krijgen, wordt vastgesteld door de (huis)arts.
Zout kun je beperken door minder of geen zout toe te voegen aan de warme maaltijd. Probeer daarnaast bewerkte producten die veel zout bevatten te vermijden. Het gaat dan vooral om kant-en-klaarproducten zoals soepen, sauzen, groente uit blik, snacks, kruidenzout, vleeskruiden, maggi, aromat, bouillonblokjes en ketjap.
Wanneer je dieetzout wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat het kalium bevat. Omdat dit een reactie kan geven met bepaalde medicatie, is het belangrijk om dieetzout alleen te gebruiken in overleg met de (huis)arts.
Als je alcohol drinkt, kan het hart niet meer op volle kracht werken. Bovendien kan alcohol de bloeddruk verhogen. Bij hartfalen is dit geen goede combinatie. Tevens zijn er medicijnen die niet goed samengaan met alcohol. Dit laatste is altijd terug te vinden in de bijsluiter.
Genoeg redenen dus om zeer matig te zijn met alcohol. Het algemene advies is voor mannen niet meer dan twee glazen per dag en voor vrouwen niet meer dan één glas per dag, en dit niet elke dag.
Als je overgewicht hebt, kost dat je hart extra energie. Daarom is het belangrijk om op je calorieën te letten en bij overgewicht proberen af te vallen.
Hoeveel je weegt is niet altijd makkelijk vast te stellen, omdat vocht dat je vasthoudt een vertekend beeld kan geven. Een diëtist kan een goede inschatting maken van je ‘droge’ gewicht.
Een diëtist kan helpen om je voeding volwaardig te maken, juist ook wanneer je problemen hebt met je hart. De diëtist kan precies beoordelen wat je per dag nodig hebt en welke voedingsmiddelen je het beste kunt gebruiken. Hij of zij geeft allerlei praktische tips en stelt, indien gewenst, samen met jou een persoonlijk dagmenu op.
Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt het goed mogelijk om je voeding zo aan te passen dat het een positieve uitwerking heeft op je gezondheid.