De hele dag met eten bezig zijn en aan niets anders kunnen denken. Zo weinig mogelijk proberen te eten, of juist zo rommelig eten dat je de structuur kwijtraakt. Dat kan wijzen op een eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO).
Eetstoornissen komen heel vaak voor, maar lang niet iedereen past in het hokje van anorexia, boulimia, binge eating disorder of orthorexia. Soms heeft iemand kenmerken van een eetstoornis, maar niet alle kenmerken. Bijvoorbeeld heel weinig eten, maar geen ondergewicht hebben. Of er is een combinatie van verschillende kenmerken van anorexia, boulimia of binge eating disorder voorkomen. Kenmerken kunnen elkaar ook afwisselen, wanneer je in de ene periode bijvoorbeeld veel last hebt van eetbuien, en in een andere periode juist al het eten laat staan. In zulke gevallen is er sprake van een eetstoornis niet anderszins omschreven (NAO).
Voor NAO zijn verschillende therapieƫn mogelijk, zoals individuele begeleiding bij een gespecialiseerde diƫtist, bij een psycholoog of een groepsbegeleiding. Ook een combinatie van verschillende therapieƫn kan een goede oplossing bieden.
Neem bij twijfel over de juiste therapie contact op met de huisarts. Wil je de situatie eens op een rij zetten, dan kun je ook met ons een afspraak maken voor een vrijblijvende intake.
Een diƫtist kan helpen om van je eetprobleem af te komen. Hij of zij helpt de structuur in je eetpatroon terug te vinden en dwangmatige gedachten over eten onder controle te krijgen.
Bij Voedingsadviesbureau De Winter werken twee diƫtisten die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen, namelijk Anne Mesman-de Winter (Hoofddorp en Badhoevedorp) en Maaike van Rijn (Katwijk). Zij zijn goed op de hoogte van de problemen die je kunt ervaren en zullen je goed kunnen begeleiden om weer op een ontspannen manier met eten om te gaan.
Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismakingsintake.
Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa
Nederlandse Academie Voor Eetstoornissen