Bij lactose-intolerantie is er sprake van een stoornis in de vertering. De inname van een bepaalde hoeveelheid lactose leidt tot maag- en darmklachten. Lactose komt voor in melkproducten. De klachten ontstaan doordat het enzym lactase niet of onvoldoende aanwezig is in de darmen, waardoor lactose niet goed wordt afgebroken en opgenomen in het lichaam. Een lactose-intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkallergie.
Bij lactose-intolerantie kunnen er verschillende klachten optreden.
Een half uur na de inname van lactose kun je last krijgen van:
1-2 uur na de inname van lactose kun je last krijgen van:
Wanneer je een lactose-intolerantie hebt, is het belangrijk om de producten waar lactose in zit te beperken. Lactose komt voor in melk en melkproducten en wordt aan verschillende voedingmiddelen toegevoegd.
Lactose komt voor in:
Zuivelproducten waar geen lactose in voorkomt zijn Hollandse kaassoorten, sojamelk of producten van het merk MinusL.
Lactose kan in kleine hoeveelheden toegevoegd zijn aan:
De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen één glas melk per dag verdragen, soms zelfs meer.
Wie niet of nauwelijks melk of melkproducten gebruikt, loopt risico op tekorten in de voeding. Melk en melkproducten zijn namelijk een belangrijke bron van energie, eiwit en bepaalde vitamines en mineralen zoals vitamine B2 en calcium. Groenten en graanproducten bevatten deze stoffen ook, maar in veel mindere mate dan zuivel. Soms is daarom een vitaminesupplement nodig voor extra aanvulling. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts of diëtist.
Een diëtist kan adviseren over voedingsmiddelen die de klachten verminderen. Ook kan ze beoordelen of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, en handreikingen geven hoe je tekorten kunt compenseren.
De mate van gevoeligheid voor lactose verschilt per persoon. De een verdraagt één schaaltje yoghurt en de ander verdraagt helemaal geen melkproducten. Samen met een diëtist kun je nagaan welke producten voor jou geschikt zijn. Een diëtist kan je tips geven en samen met jou een persoonlijk dagmenu opstellen.
Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Vaak blijkt er nog veel mogelijk om de voeding te verbeteren en daarmee de klachten te verminderen.