Bloedarmoede

PrintVerstuur per e-mail

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede vervoert het bloed te weinig zuurstof. Dat komt doordat er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn, of de rode bloedcellen niet goed werken. In rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb), een stof die essentieel is voor de zuurstoftoevoer.

Bloedarmoede kan ontstaan bij  een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Ook als je een chronische ziekte, infectie, ontsteking of erfelijke afwijking hebt loop je een extra hoog risico op bloedarmoede.

Wat zijn de verschijnselen?

Door bloedarmoede kunnen verschillende klachten ontstaan:

 • Zwak gevoel
 • Vermoeidheid
 • Snel kortademig zijn
 • Bleke huid en lippen
 • Hoofdpijn
 • Oorsuizingen
 • Duizeligheid
 • Snel flauwvallen

Wat is de rol van voeding bij bloedarmoede?

Aan de hand van een bloedonderzoek kan de huisarts vaststellen wat de oorzaak is van de bloedarmoede. Wanneer dit een tekort is aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur is, kunnen aanpassingen in de voeding de bloedarmoede vaak verhelpen .

IJzer

Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer en non-haemijzer. Haemijzer word beter opgenomen door het lichaam waardoor het de bloedarmoede sneller verholpen is. Haemijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees(waren) en non-haemijzer komt voor in plantaardige producten zoals aardappelen, brood en groenten.

Dan zijn er nog bepaalde voedingsstoffen die invloed hebben op de opname van ijzer. Koffie, thee en calcium verlagen de opname van zowel haemijzer als non-haemijzer. Vlees, vis en vitamine C verhogen de opname van non-haemijzer.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals vlees, vis, melkproducten, eieren en kaas. Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van de rode bloedcellen. Het is dus belangrijk dit tekort op te lossen. 

Foliumzuur

Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit, volkorenproducten en in mindere mate in melk en melkproducten. De algemene dagelijkse hoeveelheid voor foliumzuur is gesteld op 300 microgram per dag. Dit  is ongeveer gelijk aan 200 gram groente, twee eieren en zes sneetjes bruin brood.

Als bloedarmoede voorkomt uit een chronische ziekte, infectie, ontsteking of erfelijke afwijking, hebben aanpassingen in de voeding minder effect. De huisarts zal dan adviseren over een andere behandeling.

Wat kan een diëtist betekenen?

Een diëtist kan ervoor zorgen dat je weer meer energie krijgt. Samen bekijken jullie hoe je voeding er op dit moment uitziet en welke verbeteringen daarin mogelijk zijn.
Heb je bijvoorbeeld een tekort aan ijzer, dan adviseert de diëtist over voedingsmiddelen die het ijzergehalte in je bloed weer op peil kunnen brengen.

Wanneer contact opnemen?

 • Is er bloedarmoede geconstateerd?
 • Herken je de klachten van bloedarmoede bij jezelf?
 • Wil je tips bij het verhogen van je ijzergehalte, vit B12 of foliumzuur?
 • Wil je advies om een ijzertekort te voorkomen, bijvoorbeeld omdat je vegetarisch eet?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek. Soms raden we je aan  voor je op gesprek komt een bloedonderzoek te laten uitvoeren.

Links

Vitamine-info.nl
Artsennet
Hematologie Groningen