Don’t panic

Het ideale kind is gezellig aan tafel, proeft nieuwe smaken en probeert van alles wel iets. Maar niet bij alle gezinnen is dit het geval. Soms wordt u als ouder wanhopig, omdat u al van alles heeft geprobeerd, en uw kind wil maar niet genoeg eten! U vraagt zich af of het wel gezond is hoeveel uw kind binnenkrijgt.

Wat dat laatste betreft meteen een geruststelling: soms lijkt het wel alsof peuters en kleuters van de wind kunnen leven, zonder zwak of ziek te worden. Dit is normaal, dus wanhoop niet.

Aan de andere kant moet u het natuurlijk wel een beetje in de gaten houden en voorkomen dat er verkeerde gewoontes ontstaan. Uw kind kan in het uiterste geval zelfs het eten verleren, waardoor er alleen nog maar vloeibaar voedsel gegeten kan worden. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Iedereen die nu dé oplossing verwacht, moeten we helaas teleurstellen. Er is helaas niet één standaard oplossing, want elk gezin is anders en het kan knap lastig zijn.

Wat te doen bij moeilijke eters
We hebben natuurlijk wel tips. Het zijn geen gulden regels, maar wel suggesties voor een aangename tijd aan de eettafel. Hieronder zijn slechts enkele voorbeelden vernoemd.

Geef zelf het goede voorbeeld
Vertelt u uw kind dat hij moet doorzetten om wat meer groente te eten? En neemt u zelf vervolgens ook liever een extra gehaktbal dan een schep groente? Dan is het voor uw kind lastig om te leren dat groente lekker is.

Wees consequent
Zeurt uw kind aan tafel, wees dan consequent. Houd het bij nee. Anders leert hij dat als er maar lang genoeg wordt doorgezeurd, hij zijn zin toch wel krijgt. Dit geeft daarnaast ook aan dat u zelf niet toegeeft aan verleidingen uit de omgeving. Kinderen imiteren dit gedrag, wat een positief effect heeft op de leefstijlgewoontes.

Als dietist is het natuurlijk makkelijk praten, toch werkt het echt in de praktijk! Een kind wat door gaat zeuren en hierdoor toch zijn zin krijgt, gaat natuurlijk de volgende keer weer piepen!

Zelf heb ik ook kinderen. Ik snap (en ervaar zelf soms ook) hoe moeilijk het kan zijn om consequent te zijn. Mijn ervaring is dat de volhouder wint: op een gegeven moment is het helder dat nee echt NEE is.

Blijf eten positief aanbieden en maak er een feestje van voor je kindjes. Ga in ieder geval niet de strijd aan. Zolang uw kindje goed groeit zijn er geen redenen tot zorgen. Merkt u geen vooruitgang in het eetgedrag dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met éen van onze diëtisten. Ga naar onze contactpagina.

Laatste nieuws & blogs

Blog

Ik eet uit emotie, en nu?

Enkele maanden geleden zijn we met alle collega-diëtisten van Voedingsadviesbureau De Winter naar de scholing ‘Emotie-eten de baas’ geweest. Interessant én leerzaam. Ik heb altijd

Lees verder »